vineri, 22 februarie 2008

Insula Fraser


De forma unei cizme nalte pana peste genunchi, Insula Fraser, aflata in largul coastei din Queensland este o insula de nisip, lunga de 124 km.Plaje si dune ii marginesc tarmurile, iar pe alocuri se inalta faleze galbene, roscate si maronii, formate din nisip si daltuite de fortele naturii in turnulete si foisoare.

Si totusi dincolo de aceste faleze si plaje creste o uimitoare varietate de plante.stratul de nisip de pana la 240m sustine o padure deasa.Pretutindeni cresc chiparosi, arbori de abanos si palcuri de pini "kauri".

Insula s-a format cu milioane de ani in urma, cand muntii din zona sudica a Australiei au inceput sa fie erodati de vant si ploi. Resturile fine au fost purtate in mare, duse spre nord de curenti si s-au acumulat treptat pe fundul oceanului.

Apoi cand nivelul marii a scazut, in epoca glaciara, nisipul acumulat a devenit teren uscat, rascolit de vant in dune inalte.Cand nivelul apei a crescut din nou, curentii oceanici au adus mai mult nisip.Dupa incheierea perioadei glaciare, in stratul de nisip au rasarit plante din sporii si semintele purtate de pasari si de vant.Murind si putrezind acestea au format o patura de humus in care plantele mai mari si-au intins radacinile, stabilizand astfel dunele.

Insula Fraser a fost denumita astfel in amintirea femeii care a adus-o in atentia lumii.In 1836 cativa europeni a caror corabie naufragiase au ajuns la tarm in barcile de salvare. Printre acestia se afla si capitanul navei impreuna cu sotia sa Eliza Fraser; iar doua luni mai tarziu cand a sosit echipa de salvare majoritatea membrilor grupului erau deja morti inclusiv capitanul.

Doamna Fraser a presupus ca sotul ei fusese ucis de zborigenii de pe insula, tribul Butchulla.

In momentul in care s-a intors la Londra a inceput sa depene povesti despre timpukl petrceut pe insula.Descria cum a fost impunsa cu sulitele si torturata si cum carmaciul corabiei a fost prajit de viu.

Relatarile ei au constitui mai tarziu subiectul unui film si al mai multor carti astfel incat la scurt timp dupa aceea insula a devenit celebra .Popularitatea insulei s-a datorat si esentelor de lemn moale care din pacate datorita acestui lucru a fost invadata de taietori de lemne ce au instalat gatere si sine pentru transportarea lemnului.
Astazi insula este un superb punct turistic, cu plaje minunate, ce cu ajutorul unor cunostinte despre povestea acestei insule te transpune intr-o lume mirifica..de poveste.

Niciun comentariu: