vineri, 22 februarie 2008

Marea Bariera de Corali




Cea mai mare structura de pe Terra este giuvaerul tarmului din Queensland. Tinand seama ca este unul dintre cele mai frumoase ornamente ale Terrei,un giuvaer de azur, indigo si alb din cel mai bun vizibil chiar si de pe Luna.


Caracterul unic a Marii Bariere de Corali este ca de obicei coralii prospera in ape putin adanci in care patrunde lumina si nu in ocean ca in acest loc mirific.


Intinzandu-se pe aproximativ 2030 km de-a lungul placii continentale a Australiei de N-E este cea mai mare entitate vie de pe Pamant.


Extraordinara sa bogatie provine de la cele 3000 de recifuri, insule, bancuri de nisip si lagune, fiecare in alt stadiu de dezvoltare.


Arhitectii acestei uluitoare realizari sunt milioanele de mici polipi coraligeni.Inruditi cu meduzele polipii au un inel de tentacule minuscule in jurul gurii.Fiecare polip extrage carbonatul de calciu din apa marii, transformandu-l intr-un schelet de calcar iar miliarde de astfel de schelete formeaza reciful.


Pentru un vizitator reciful este o lume frumoasa si pasnica, insa in realitate aici se duce o lupta continua o adevarata concurenta pentru hrana si spatiu.


Ziua viata este linistita in apele joase ale recifurilor ,dar noaptea este caracterizata de o activitate frenetica.Noaptea se hranesc polipii intinzandu-si tentaculele multicolore pentru a prinde minusculele fiinte care formeaza planctonul.


Marea Bariera de Corali este padurea tropicala a oceanului.Coralii inlocuiesc aici copacii si restul vegetatiei iar pestii si molustele acvatice au luat locul pasarilor si al animalelor.Diversitatea formelor de viiata este insa aceeasi ca si lupta pentru teritoriu.

Niciun comentariu: