miercuri, 27 februarie 2008

Lacul Eyre


In ciuda numelui sau Lacul Eyre nu este chiar un lac, ci mai degraba doua scobituri uriase, nu foarte adanci ce se afla in inima insetata a Australiei. Fundul acoperit cu sare este uscat mai tot timpul si o margine groasa de minerale se intinde ca o bruma pe tarmurile sale.

Cam o data la zece ani, campia saraturoasa arida reinvie si natura se deda unui spectacol derulat cu viteza.

Un peisaj parjolit de soare inconjoara lacul. Un ochi de apa constituie o veritabila atractie in acest peisaj dezolant. Adesea insa imaginea unui lac la orizont se dovedeste a fi doar o balticica sarata sau un miraj datorita temperaturilor ridicate.

Aflat in cel mai jos punct al Australiei, fundul sau fiind situat la 15 m sub nivelul marii, Lacul Eyre este alimentat cu apa dintr-o regiune enorma. Cele doua zone ale sale Eyre North si Eyre South acopera impreuna o suprafata de 9600 de km patrati.

Cand ploua, apa scursa de pe costele muntilor din departare umple albiile uscate ale raurilor. Cand apa il umple Lacul Eyre explodeaza de tumultul vietii. Deodata plante precum mazarea de desert rasar pretutindeni. Toate infloresc rapid grabite sa-si oarcurga ciclul de viata si sa produca seminte inainte ca umezeala sa dispara. Apa reinvie algele si ouale de crevete din stratul de namol. Lacul clocoteste de viata si in curand apar si pasarile. Rate, culici, cormorani si pescarusi se hranesc aici cu pestii sositi in lac odata cu apele raului.

pe maluri cocostarci si pelicani se aduna in colonii extrem de zgomotoase, unele cu zeci de mii de cuiburi.

Can curgerea apei inceteaza lacul se evapora foarte rapid in caldurile toride si devine tot mai sarat. Acesta este inceputul unei perioade critice. puii trebuie sa creasca si sa invete sa zboare inainte sa sece apa deoarece odata ce hrana incepe sa se imputineze pasarile pleaca abandonand puii inca nematurizati.

Pestii de apa dulce se sufoca in apa sarata. Treptat lacul redevine un strat gros de namol acoperit de o crusta dura de sare. Pamantul devine iarasi inospitalier asteptand o alta ploaie ca sa-l readuca la viata.

Niciun comentariu: