luni, 3 martie 2008

Cascada Wallaman


In inima unei paduri tropicale, paraul Stony serpuieste la vale prin desisul de arbori si arbusti. Insa picurand dupa ploaia noptii, ramurile palmierilor fosnesc, iar deasupra lor frunzisul des filtreaza lumina diminetii.

Apa acestui micut parau este din ce in ce mai des tulburata pe masura ce cursul sau devine mai rapid.

Depasind un defileu cotit acest paraias se repede dintr-o data peste un prag de piatra prabusindu-se 278 m in raul aflat dedesubt. Aceasta este cascada Wallaman, o panglica de argint invaluita intr-un halou scanteind in rubiniu, azur si violet.

Unul din numeroasele izvoare ce izvorasc in muntii de coasta din North Queensland este Stony Creek. Acesta se revarsa, trecand peste marginea unui platou, in cheile raului Herbert.

Aici in extremitatea sudica a celei mai mari paduri tropicale a Australiei, traiesc mai multe specii de plante si animale decat oriunde altundeva pe acest continent. Printre extraordinarele animale ce traiesc pe aceste meleaguri se numara oposumul, broastele uriase de copac si pitoni.

Speciile de pasari sunt de asemenea numeroase. Poti gasi de la silvii cu cioc mare pana la cazuari inalti ce pot atinge inaltimea noastra.

Nici lumea insectelor nu este mai saraca, ea cuprinde de la omizi albastre lungi cat un brat pana la molii cu anvergura aripilor de 25 cm.

Tot aici isi face veacul si ornityoringul. Daca asteptai langa marginea apei puteti auzi plescaitul cozii sau puteti zar luciul maro argintat al blanii sale.

Niciun comentariu: